Syyskuulumisia

Edellisistä kuulumisista on päässyt kulumaan jo kuukausi aikaa, edellinen kuu on ollut hektistä kesäkautta rauhaisampi. Syksyn alkaessa onkin hyvä tutkailla hevosten kuulumisia ja seuraavan kauden tavoitteita niin vanhojen tuttujen kuin uudempienkin tulokkaiden osalta.

Kilpatiimi

Heinäkuussa tiimiin liittyneellä Hirviöllä oli aluksi pieniä sopeutumisvaikeuksia uuteen ympäristöön, ja orin kanssa onkin edetty treeneissä rauhallisesti kilpakentille kiirehtimättä. Tämän vuoden puolella Hirviö saa jatkaa edelleen Nitan kanssa kotioloissa treenaten ja ensi vuonna tavoitteena on kilpailemisen aloittaminen aluksi orin tasoon nähden hieman helpommista luokista. Kauden edetessä Hirviön kanssa päästään toivottavasti myös vaativammille radoille näyttämään, mitä tämä upea hevonen todella osaa.

Kilpailutavoitteiden lisäksi Hirviölle odotetaan syntyväksi kotitalliin yhtä jälkeläistä kesäkuussa 2023 Hollylle.



Hyviä suorituksia melkein koko vuoden väläytellyt Supo tulee jatkamaan kilpailemista yhtenä Nitan tärkeimmistä kilpakumppaneista myös ensi vuonna. Jo kuudentoista vuoden ikäiseksi kääntyvä ori on kokenut kilpahevonen eikä sen kanssa odoteta suuria yllätyksiä mikäli loukkaantumisilta ja muilta haavereilta vain vältytään. 

Ehjän kilpakauden lisäksi tavoitteisiin Supon kanssa kuuluu ensi vuonna kouluratsujen laatuarvostelussa palkituksi tuleminen.




Eedin ratsastamana tällä kilpailukaudella hyvin suorittaneen Pasin piti pitkään jatkaa Eedin kanssa myös tuleva kilpailukausi, mutta uuden ratsastajakokoonpanon vuoksi Pasi saa ainakin kokeilla yhteistyötä tallin uuden ratsastajatiimiin tammikuussa liittyvän Joonan kanssa. Tavoitteena on uudenkin ratsastajan kanssa vakiinnuttaa tasainen suoritustaso prix st georges -luokissa.

Kilpailujen lisäksi myös Pasille odotetaan syntyväksi jälkeläinen toukokuussa 2023, kun liisinkitamma Ässän pitäisi varsoa.



Lievistä terveysongelmista kesällä kärsinyt, mutta hyvin toipunut ja syyskuussa erinomaisen tuloksen tehnyt Dumle jatkaa joka paikan höylänä kilpailemista Eemelin kanssa myös seuraavalla kaudella. Kuluvalla kaudella ratsukko on menestynyt niin päälajissaan kenttäratsastuksessa kuin erillisissä starteissa koulu- ja estepuolellakin hyvin. 

Ensi vuonna Dumlen kanssa panostetaan erityisesti hevosen kehonhuoltoon ja kropankäyttöön, kesän kilpailukauden aikana huomattiin ongelmia, joiden vuoksi ori menee jumiin erityisen helposti



Eedin kanssa kauden 2021 ja Nitan kanssa kuluvan kauden kilpaillut Esko saa jälleen kokea ratsastajan vaihdoksen. Onneksi se ei ole tätä hyväluontoista hevosta hetkauttanut ennenkään, joten kilpaileminen Joonankin kanssa varmasti lähtee toimimaan kun ratsukko ensin pääsee tutustumaan. Tavoitteena tällä ratsukolla tulee olemaan hyvä yhteistyö ja hevoselle tutulla PSG-tasolla tasainen suorittaminen. 

Esko on todettu erinomaiseksi opetusmestariksi, joten näiden tavoitteiden saavuttamisen ei odoteta olevan haastavaa.
.


Nitan kanssa kuluvan kauden kilpaillut, mutta helposti GB tason suorittajia pienemmälle huomiolle jäänyt Ruben siirtyy kilpailemaan ensi kaudella Eedin ykkösratsuksi. Kotioloissa ratsukko pääsee kokeilemaan yhteistyötä hitaasti jo tänä vuonna, eikä ongelmia kilpakentille siirtymisessä odoteta.

Ruben on Eskon tavoin yksi Ilvessuon mukavimpia ratsuja opetusmestarina, ja myös erittäin osaava, joten ensi vuoden tavoitteisiin ratsukolla kuuluu Eedin tason hilaaminen ensimmäisiin intermediate -luokkien startteihin. Vielä on epäselvää, tuleeko Eedi ratsastamaan oria Ilvessuon työntekijän vai sponsoriratsastajan asemassa. Kilpailujen lisäksi Rubenin kanssa yritetään ehtiä laatuarvosteluihin

Yhtenä Nitan kärkiratsuista tänä vuonna toiminut Dennis jatkaa samassa roolissa myös tulevalla kaudella tavoitteena hyvä ja rikkumaton kilpailukausi totutulla tasolla. Kuusitoistavuotiaaksi kääntyvä ori ei ole vielä ihan valmis laatuarvosteluihin saakka, mutta niitäkin tavoitellaan tulevaisuudessa.

Kilpailemisen lisäksi Dennikselle odotetaan syntyväksi kahta jälkeläistä ensi vuonna kotitalliin, Oonalle ja Viiville.




Eemelin tyttären Essin valmennus- ja vuokraratsun ensisijaista virkaa toimittanut Elisa jatkaa samassa roolissa myös ensi vuonna, mutta tamma siirtyy myös virallisesti puoliylläpitoon Essille. 

Ratsukon odotetaan nousevan kilpailemaan vaativa B -luokkiin kauden alussa, ja vuoden tavoitteena onkin vakiinnuttaa tulostaso vaativalla tasolla.






Talliin tänä vuonna ajatuksella treenataan tämä kausi, varsotetaan ensi vuonna ja myydään sitten muuttanut entinen esteratsu Lohis on osoittautunut ehdottomasti vuoden suurimmaksi yllättäjäksi. Heti kun Eemeli ensimmäisen kerran päätti kokeilla tammaa maastoesteradalla taisi kaikille olla selvää, että sitä ei myytäisi kuin enintään Eemelille. 

Niin tamma jäi talliin ja on toiminut tämän kauden Dumlen ohella Eemelin kilparatsuna. Eikä ratsukkoa ensi kaudella erottaa yritetä, vaan Lohis jatkaa Eemelin toisena kilparatsuna myös ensi kaudella tavoitteena ehjä kilpakausi tamman omalla tasolla.


Tallin ruunanketale Lasse saa ensi vuonna jatkaa varsin totutulla linjalla: Vierailijoiden turvallisena ratsuna ja Markuksen ykköshevosena. Markuksen kanssa ruuna saa jatkaa tutuissa helpoissa luokissa kilpailemista ilman vakavia tavoitteita, ja välillä Eemeli saa tämän vuoden tavoin käydä hevosen taitojen ylläpidon vuoksi pyörähtämässä sen kanssa vaativissa luokissa.

Lasse kääntyy jo kahdeksantoista vuoden ikään, joten pääasiassa ruunalle toivotaan tervettä ja ehjää kautta.




Nitan ykköstiimin vähiten kokeneena hevosena tämän kauden aloittanut Paula on suorittanut kilpailuissa erinomaisesti haastavassakin seurassa, ja tamma saakin jatkaa Nitan hevostiimissä myös ensi vuonna saaden todennäköisesti vähän suurempaa jalansijaa tiimissä. 

Pidemmällä tulevaisuudessa Paulasta toivotaan Nitan ykkösratsua muiden Nitan nykyisen ykköstiimin hevosista ollessa selkeästi vasta kymmenenvuotiaaksi kääntyvää tammaa vanhempia.




Tallin ihastuttava pikkuponi Ebba jatkaa kilpailemista totuttuun tapaan Nella Ilvessuon kanssa helpoissa luokissa. Kilpailuissa ratsukon tavoitteena on päästä kokeilemaan ensimmäisiä helppo A -luokkia.

Kilpailuiden ja Nellan ratsuna toimimisen ohella Ebba on toiminut tänä vuonna alueen lasten talutusratsuna erilaisissa tapahtumissa.






Kilpailutauolla

Tänäkin vuonna varsonut Ruusa päädyttiin pitkän pohdinnan jälkeen astuttamaan uudelleen, tällä kertaa tallin omalla orilla Mozardilla. Ensi vuonna Ruusan odotetaan olevan tallin viimeinen varsoja heinäkuun alussa. Syntyväksi odotetaan oria, todennäköisesti varsa tulee olemaan melko vahvarakenteinen ja sen toivotaan osoittavan lahjoja kouluratsastukseen. Varsa tulee todennäköisesti myyntiin. 

Ruusan tämän kesäinen varsa Hede syntyi jo toukokuussa, joten se tullaan erottamaan jo tämän vuoden puolella ja lihaskunnon ylläpitämiseksi Ruusa saa tehdä kevyitä töitä esimerkiksi maastoillen ennen toista täyttä varsalomaa ensi vuonna.

Ruusan tavoin myös tänä vuonna varsonut Oona saa tehdä vielä toisen varsan ennen kilpahevoseksi hitaasti palaamista. Tamman odotetaan varsovan touko-kesäkuun vaihteessa Denniksestä, varsa on todennäköisesti tamma. Ruusan varsan tavoin myös Oonan varsa tulee todennäköisesti myyntiin.

Oonan tämän vuotinen varsa Rubie on kasvanut mukavasti ja tullaan erottamaan emästään todennäköisesti joulukuun aikana, joten myös Oona saa tehdä kevyitä töitä ennen uutta varsalomaa.




Tänä vuonna hyvää tulosta kilparadoilla Eedin ykkösratsuna niittänyt Viivi siirtyy varsalomalle kilpailemasta vuoden lopussa ja jatkaa kevyttä työskentelyä kotioloissa kunnes koetaan tamman tarvitsevan kokonaan lepoa. 

Viivin, samoin kuin Oonan, odotetaan varsovan Denniksestä, mutta hieman ennen Oonaa. Viivi varsoo huhti-toukokuun vaihteessa todennäköisesti orivarsan, joka todennäköisesti jää kasvamaan Ilvessuolle tulevaisuuden kouluratsuna.




Pienemmälle huomiolle tällä kaudella jäänyt Holly on toiminut lähinnä kotiratsuna ja muutaman kerran kilpaillut Sonjan kanssa, joten tuntui sopivalta ajalta astuttaa tamma. Tiinehtymisessä oli pieniä ongelmia, mutta orin vaihtaminen auttoi ja nyt Hollyn odotetaan varsovan Hirviöstä.

Tammavarsaa odotetaan syntyväksi kesäkuun alkupuoliskolla, joten tamma saa alkuvuodesta jatkaa työskentelyä kevyesti kotiratsuna.





Varsaliisingissä Ilvessuolla oleva Ässä on tämän vuoden toiminut ratsuna kotioloissa kunnon ylläpitämiseksi. Tamman odotetaan varsovan Pasista tammavarsan jo toukokuussa, joten se tulee jäämään täydelle lomalle jo melko varhain ensi vuonna.

Toukokuun varsomisen jälkeen Ässä tulee asumaan Ilvessuolla kesän yli varsan erottamiseen saakka ennen omaan kotiinsa palaamista.


Pääasiassa kilparatsuksi alun perin hankittu Mozard ei tänä vuonna kilparadoille päässyt. Kilpakauden alussa ori oli todella haastava ratsastettava eikä yhteistyö Nitan kanssa ihan rullannut. Kun yhteistyön ongelmat saatiin ratkottua, kausi oli jo pitkällä ja päätettiin, että tänä vuonna hevonen keskittyy lähinnä jalostukseen. Kotiin orista on ensi vuonna syntymässä yksi jälkeläinen, Ruusan varsomista odotetaan kesä-heinäkuun vaihteessa.

Kesän ajan Mozard oli aktiivisessa treenissä ja sen ottamista kilpailutiimiin harkittiin, mutta ilmenneiden stressistä pahentuvien vatsaoireiden vuoksi ori saa jatkaa kilpailutiimin ulkopuolella ratsuna toimimista.


Varsajengi
Jo kolmen vuoden ikään kääntyvästä ratsuponitamma Lindasta on kasvanut ihastuttavan utelias, mutta tarvittaessa myös varsin vauhdikas poni. Sen kanssa on tänä vuonna opeteltu hitaasti juoksutusta ja ohjasajoa, irtohypytystäkin on pariin otteeseen testattu. 

Ensi vuonna syksyn puolella syntyneen Lindan kanssa edetään hitaasti, vaikka tamma onkin hyvässä kasvuvaiheessa. Syksyllä on tavoitteena ratsastaa askellajit läpi ja alkaa kehittää ratsastuksen perusoppeja käynnissä pidemmälle. Todennäköisesti Lindan satulaan pääsee Eedi ponin ollessa kuitenkin no, poni, ja Eedin ollessa tallin ratsastajista pienikokoisin.


Vahvaluontoinen Nora kääntyy jo kahden vuoden ikään. Tällä hetkellä tamma näyttää melkoisen takakorkealta, ja vanhempien perusteella siitä odotetaankin suurikokoista. Myös hyviä liikkeitä tamma on väläytellyt, ja saanut jo Finest Foal -arvonimen näyttelyistäkin.

Ensi vuoden aikana Noran koulutus on tarkoitus hitaasti aloittaa maastakäsittelyn osalta ainakin juoksutuksen ja ensimmäisiin varusteisiin totuttelun merkeissä.

Kaksivuotiaaksi kääntyvä Peggy on tämän vuoden kasvanut rauhassa ja opetellut peruskäsittelyyn liittyviä asioita. Tamman kouluttaminen on osoittautunut hieman haastavaksi sen yleisesti haastavan motivoitavuuden vuoksi, mutta muutoin siitä on kehittymässä erinomainen kouluratsun alku. 

Ensi vuonna on tarkoitus alkaa työskentelemään varsan kanssa vähän enemmän maastakäsin esimerkiksi juoksutuksen ja ohjasajon alkeiden parissa hevosen kasvun ja keskittymiskyvyn huomioiden.




Ruusan ja Ilvessuon toisaalla asuvan omakasvatin Coriadrum Lynxin toukokuussa syntynyt varsa Hede on osoittautunut luonteeltaan hieman varovaiseksi nuoreksi, mutta sopivalla rohkaisulla ja koulutuksella siitä saadaan varmasti hieno kouluhevonen. 

Komean tammavarsan kanssa ei vielä ensi vuodelle ole suuria odotuksia. Se tullaan erottamaan emästään tämän vuoden puolella, minkä jälkeen varsa saa pääasiassa kasvaa ja ihmetellä maailmaa.





Oonan ja Rubenin kesäkuussa syntynyt tammavarsa Rubie on rauhallinen ja järkähtämättömän rohkean oloinen varsa. Hieman hitaasti kasvanut tamma on väläytellyt laitumella erityisesti komeaa ravia ja siitä odotetaankin tulevaisuuteen laadukasta kouluratsua.

Rubie erotetaan emästään näillä näkymin joulukuun aikana, ja ensi vuoden se saa muiden ikäistensä kanssa kasvaa rauhassa perusjuttuja hitaasti opetellen.
Supon ja Laran heinäkuussa syntynyt orivarsa Tossu on kasvanut hyvin ja ollut kaikin puolin helppo pikkuhevonen. Varsa on vahvajalkainen ja luonteeltaan tämän kesän tulokkaista ehdottomasti rauhallisin, ajoittain sitä voisi kuvailla jopa hitaaksi. 

Vielä ensi vuodelle näin nuoren varsan kanssa ei tietenkään suuria odotuksia ole, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, Tossu on tarkoitus erottaa emästään tammikuun lopulla. Sen jälkeen ori saa kasvaa rauhassa opetellen kuinka olla hevonen.



Elokuussa ulkopuolisesta orista syntynyt Iinan varsa Poppy on utelias pikkuhevonen, jonka voi tavallisesti aina löytää sieltä mistä ei pitäisi. Poppy on Ilvessuon lisäksi puoliksi Eemelin omistuksessa, ja pidemmällä tulevaisuudessa siitä kaavaillaankin hänelle laadukasta kenttäratsua, mihin suvun perusteella varsasta varmasti onkin.

Ikätovereidensa tavoin Poppy saa elellä emänsä kanssa vielä helmikuuhun saakka ja sen jälkeen kasvaa rauhassa muiden nuorten kanssa ennen tulevaisuudessa siintävää koulutusvaihetta.


Varsajengiin liittyy vielä joulukuussa ihastuttava toukokuussa syntynyt westfalentammavarsa OWR Mozaic Demon, mutta tähän tammaan päästään tutustumaan paremmin vasta sen saavuttua meille.

Myyntihevoset

Ilvessuolla tallin melkein perustamisesta saakka asunut Iina siirtyy myyntiin ensi vuonna. Tänä vuonna tamma on saanut hienon jälkeläisen Poppyn jatkamaan omaa perintöään meillä, samalla se on myös kypsynyt hyvin ja rauhoittunut luonteeltaan melkoisesti. Näiden seikkojen vuoksi olemme todenneet, että Iinalle olisi hyväksi koti, jossa se pääsisi pelkän kouluratsastuksen sijaan näyttämään kykyjään myös esteradoilla.

Iinan odotetaan tulevan myyntiin helmikuun 2023 aikana.



Iinan tavoin Ilvessuon menossa aikalailla alusta saakka mukana ollut Lara on myös siirtymässä myyntihevosten riveihin 2023 helmikuun aikana. Tammalle etsitään uusi koti, jossa se saa jatkaa uraansa kouluratsuna, koska valitettavasti Ilvessuolla ei ole resursseja pitää jokaista hevosta vaikka kuinka haluttaisiin. 

Lara on aiemmin suoriutunut kilpailuissa hyvin intermediate tasolla saakka, mutta ei ole kisakunnossa varsottuaan tänä vuonna.





Red Velvet Colorful eli Velvet on pienikokoinen täysiveritamma, joka tuli Ilvessuolle myyntiin noin kuukausi sitten. Sitä on käynyt katsomassa pari ostajaehdokasta, mutta tamman pienehkö koko yhdistettynä kevyeen rakenteeseen sekä aloittelijoille sopimaton luonne rajaavat ikävästi ostajakuntaa. 

Velvet on mukava hevonen, mutta hieman jännittäjätyyppiä. Pari ehdokasta on lähiaikoina taas tulossa katsomaan tammaa, toivotaan siis parasta.




Illusion F eli Illi saapui Ilvessuolle Velvetin kanssa samoihin aikoihin. Se on vasta kahdeksanvuotias todella laadukas trakehnertamma. Varsomisen vuoksi Illi on ikäisiään jäljessä koulutuksellisesti ja suorittaa vaativa A -tasolla, mutta tammaa koulutetaan Ilvessuolla olon aikana jatkuvasti myös eteenpäin.

Illistä ei ole vielä ollut julkista myynti-ilmoitusta, tammalle yritetään ennen julkista myyntiä saada alle muutamia kilpailutuloksia.



Linda Basilio eli Linda tai meillä tallista jo löytyvän Lindan vuoksi Iso-Linda on yhdeksänvuotias suomalainen puoliveritamma. Tamma saapui meille yhdessä Tildan kanssa vasta pari päivää sitten ja vaikuttaa toistaiseksi erittäin kuuliaiselta ja mukavalta hevoselta.

Tästä saa erinomaisen kouluratsun esimerkiksi laadukkaaseen harrastamiseen tai opetusmestariksi junnulle. Kilpaillut PSG-tasolla koulua, hyppää noin metriin, mutta ei omaa mainittavan hyvää hyppytekniikkaa.




Iso-Lindan kanssa samalta omistajalta myyntivälityksessä on myös 9-vuotias bradenburg tamma Mechtilde von Flussufer eli Tilda. Tamma on osaamiseltaan Lindaa laaja-alaisempi, sillä on kilpailutuloksia tasoilta vaativa A ja 120 senttimetriä sekä kotiolojen kokemusta myös maastoesteiltä. Luonteeltaan Tilda on hieman kuumuvampaa sorttia, joten esimerkiksi esteille se ei ole ihan aloittelijan hevonen, mutta kuitenkin oikein toimiva hevonen moneen käyttöön.

Tildasta on tehty alustava varaus olemassa olevalle asiakkaalle toistaiseksi.

Kommentit

Suositut tekstit