Uusia tuulia

 Nita puree kynän päätyä tuijottaessaan toimiston papereita. Ulkona on kesän siihen mennessä korkein lämpötila ja paarmat on vallanneet pihamaan. Kisakausi on parhaassa vireessä, mutta keskellä viikkoa kilpailuiden välissä ehtii hengittää. Tai ehtisi, jos ei olisi laitumet täynnä ratsastettavia hevosia ja pöydät sikin sokin täynnä tallin paperiasioita.
”Kaikki hyvin?” Markus kysyy kulmiaan kurtistaen. Nita on tuijottanut papereita jo viimeisen kymmenen minuuttia.
”Äh, ei nää kaikki hevoset mahdu syksyllä mitenkään ja lisää olis tulossa jos mahtuisi. Jotain pitäis kai myydä tai luopua jostain sponsorihevosista”, Nita huokaa pienen tauon jälkeen. Markus näyttää miettivälle.
”Miten se vanha ravitalli tossa päätiellä?”, kysyy, odottaen vastausta. Nitan pää nousee nopeasti irti papereista.
”Mitä siitä?”
”No, sehän on nykyään kuolinpesän ja aika vaikee tollasta on myydä niin halvalla kuulemma sais. Sähän oot niistä myyntihevosistakin haaveillu enemmän…”. Ja siitä se idea sitten lähti. Kuukautta myöhemmin Nita seisoo vähän ränsistyneen rakennuksen edessä. Se vaatii uutta maalia ja kunnollista siivousta, mutta talli on ihan toimintakykyinen.

Vanhan ravitallin pohjapiirros

”Pientä pintaremppaa vai?” mutisee Joona yksi kaunis heinäkuun ilta maalisivellin kädessä ja maalia paidassaan. Koko tallin väki ja pari muutakin tuttavaa on usutettu tallitalkoisiin.
”Hei ainaki pääset musta eroon kun tää saadaan laitettua!” Eedi vitsailee, koska on siirtymässä töihin ravitallille myyntihevosten pariin kun talli saadaan valmiiksi. Sillä on maalia hiuksissakin ja Joona hymähtää huvittuneesti.
”Onneks, ei tarvi katella kun meet mua paremmin fancyillä melkein-GB hevosillas”, Joona ilmoittaa ja väistää Eedin sitä kohti sinkoamat maaliruiskeet.
”Mitä te taas riehutte?” Nikin ääni kantautuu karsinan seinän takaa, missä se kykkii sutien listoja. Joona ja Eedi nauravat, eikä Niki koskaan taida saada vastausta.

”No, se on valmis nyt”, Nita toteaa. On elokuun alkupuoli ja talli kiiltelee uudessa maalissa.
”- tännehän tekis melkein mieli muuttaa omat kilpurit kun on niin nättiä”, se naurahtaa kun viimeiset purukuormat kipataan karsinoihin. Tallille on löytynyt kaksi uutta työntekijää. Ella, hoitamaan tallitöitä ja Aleksandra ratsastamaan myyntihevosia ja junnuja. Kolme myyntihevosta on jo valmiina muuttamaan uusiin tiloihin. Eivätkä ne ole ainoat uudet hevoset. Ella on tuonut mukanaan omistamansa neljä suomenhevosta. Tai kolme, koska kolmivuotias Livia oli jo alkukesästä tullut Eedin ratsutettavaksi. Unikko, Molla ja Kämmi asettuvat taloksi suomenhevosten luonteenomaisesti rauhallisen viileästi. Aleksandran ratsuponi (hevoskokoinen, kuten omistaja muistaa kaikkia muistuttaa) Hanna aiheuttaa hieman enemmän hämminkiä, mutta asettuu pian sekin.

Ellan kolmivuotias Livia -tamma

Viikon mittaan yleinen kaaos siitä, missä mikäkin hevonen tulee asumaan ja kuka sen hoitaa, alkaa lieventyä. Laidunlomien päättyessä ravitallin puolelle tulevat muuttamaan Ellan ja Aleksandran omien hevosten sekä myyntihevosten lisäksi kaksi- ja kolmevuotiaat hevoset sekä Eedin kilpailemat hevoset. Kahdeksastatoista karsinasta jää vielä kuusi tyhjilleen myyntihevosia silmällä pitäen. Niitäkin on jo muuttanut neljäs, ihastuttava esteori Tonttu. Uudistus on jättänyt myös päätallin puolelle tyhjiä karsinoita, mikä on mahdollistanut myös mainittujen uusien hevosten hankinnan. Jo heinäkuussa talliin muutti trakehnertamma Samara, joka tosin päätyi Eedin kilpailtavaksi ainakin tälle kaudelle ja siten muuttamaan ravitallin puolelle. Sittemmin päätallin puolelle ovat muuttaneet komea suomalainen puoliveriori EC Nevado ja ruotsalainen puoliveritamma Maleficent GA tavoitteinaan kilpailla Ilvessuon riveissä. Väliaikaisena vahvistuksena hevosriveissä on myös suomalainen puoliveritamma Estela Troll, joka on kantavana Dumlesta ja varsoo keväällä 2024. Muutamia karsinoita on vielä tyhjilläänkin, joten katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Maleficent GA eli Fiona


Kommentit

Suositut tekstit