Ässä Englannista

Liisinkitamma Ässä
Kursivoidut osat © hevosen omistaja omistajan näkökulmasta

Flannacán oli yhtenä päivänä herännyt siihen, että hänen tallissaan pyöri puoliverisiä suomalaisesta kantakirjasta. Siis Suomesta, maasta josta hänen naisystävänsäkin oli kotoisin.

Tämän ilouutisen nainen oli ottanut vastaan Flancalta hyväntahtoisesti naureskellen, olihan hän sen tiennyt jo pidemmän aikaa, ei vain ollut tajunnut kommentoida asiaa mitenkään. Myönsi kyllä hihkaisseensa äänettömästi ”torille” hevosten papereita lueskeltuaan. Suomi oli päässyt edustamaan Englantiin tässäkin muodossa.

Nainen oli kaivanut Internetin ihmemaailmasta tietoa kantakirjasta ja löytänyt samalla useampia kasvattajia joiden toimintaan Flannacán oli perehtynyt Google kääntäjän avulla. Yksi niistä oli vaikuttavaa nousukiitoa tehnyt Ilvessuo.

Ilvessuolla Nita pyöritteli kulmiaan kurtistellen toimistotuolissaan istuen papereita ja välilehtiä, kun liisinkiin jo sovittu tamma olikin loukkaantunut ennen Ilvessuolle saapumista. Nyt pitäisi löytää Pasille uusi tamma, mielellään liisinkiin ja mielellään nopeasti. Onneksi Viivillä ja Hollyllä sentään kaikki vaikutti olevan loistavasti, ainakin ne päästäisiin astuttamaan kesäkuun aikana. Internetin tuuliin lähti "etsitään liisinkiin" -ilmoitus vielä samana päivänä.

Ilvessuolla oli varsin mielenkiintoinen hevoskattaus, etenkin värimaailma pisti silmään, mutta hevosten laadussa ei selvästikään oltu tingitty. Tallille etsittiin liisinkiin koulutammaa fwb jalostukseen sallittua tammaa, ja Flanca joutui pistää mietintämyssyn päähänsä. Vieraalle liisaaminen oli aina riski, mutta kuvissa esiintyneet hevoset vaikuttivat terveiltä. Omassa tallissa oli pari sopivaa tammaa, joista omissa nurkissa pyöri jo pari varsaa. Seuraavat eivät olleet suunnitteilla, ei ainakaan omaan käyttöön, vielä hetkeen. Ei auttanut kuin pistää soittaen, naisystävä asialle suomea osaavana.

Muutama päivä ilmoituksen julkaisemisesta puhelimeen vastannut Markus oli yllättynyt, kun puhelu saapui Englannista saakka. Kun Nita ehti puhelimeen saakka, hän keskusteli pitkään ja mielenkiinnolla naiselta, jonka tarjoamat tammat kuulostivat tilanteeseen taivaan lahjoilta. Muitakin tarjouksia oli saatu, ja Nita oli melkein jo hyväksynyt yhden niistä, mutta mikään tarjotuista tammoista ei ollut vaikuttanut täydelliseltä. Niinpä hän oli innokas sopiman tapaamisen englantilaisten kanssa, vaikka niin pitkältä hevosen liisaamisessa olisikin riskinsä.

Viikon päästä pariskunta kävi pyörähtämässä paikan päällä tarkastamassa tilukset, ja vakuututtuaan siitä, että paikka täytti kriteerit, alettiin keskustella tarkemmin tammoista, joista oltiin jo alustavasti karsittu sopivat. Ilvessuot lupasivat palata asiaan.

Vierailullaan englantilaiset olivat tarjonneet Ilvessuolle yhtä neljästä tammasta, kaksi niistä olisi ollut ihka aitoja suomalaisia puoliverisiä, joista etenkin toinen kuulosti Nitan mielestä äärettömän hyvältä vaihtoehdolta, mutta pohdinnan keskellä ajatukset ajautuivat kokoajan tarjotun oldenburg-tamman suuntaan. Monipuolinen, sievä ja kuuleman mukaan mukavan luonteenkin omaava tamma vaikutti kaiken lisäksi sukunsa puolesta aivan loistavalle valinnalle Pasia ajatellen, ja olisihan se hyvä saada jotakin muuta verta kuin pienen kannan suomalaista puoliveristä varsaan.

Kun yhteydenotto sitten tuli, oli tammaksi valikoitunut Swunch. Flannacán ei ollut valinnasta yllättynyt, ruunikolta löytyi kuitenkin palkittuja sukulaisia, jälkeläisnäyttöä ja jokunen omakin meriitti. Sopimuspaperit allekirjoitettiin ja Swunch pakattiin samaan rekkaan Ranskaan kisamatkalle lähtevien kanssa. Ranskasta se jatkoi hyväkuntoisena Suomeen, maahan, jossa se oli alun perin syntynyt Oldfinion Dressagen tiluksille. Kuljetusfirma hoiti homman mallikkaasti ja Eiteältä saapui pian kuva tyytyväisesti heinää mussuttavasta ruunikosta. Tulisihan sitä hörisijää ikävä, mutta ainakin Swunch oli varmasti hyvissä käsissä.

Swunch saapui Suomeen kovaäänisesti hirnuen jäätyään viimeiselle matkustuspätkälle autoon yksin. Nopeasti tamma kuitenkin rauhoittui heinien äärelle, ja melkein yhtä nopeasti sen lempinimi vaihtui helppouden ja selkeyden vuoksi Ässään kaikkien tallilaisten äännettyä ruunikon nimen jokseenkin eri tavalla.  

Kommentit

Suositut tekstit