Viikkokatsaus: 31/2022

Elokuun ensimmäinen viikko jatkui pääosin aurinkoisena ja hevoset saivatkin jatkaa edelleen laiduntamista työskentelyn ohella. Muutoin viikko koostui varsoista, varsasuunnitelmista ja parista kilpailuista.

Laatuarvostelusuunnitelmat
"Se Monteverdi on pärjännyt aika hyvin", Nita pohtii ääneen toimiston pöydän ääressä maanantaina Mozardin varsan kilpailutuloksia tutkien. Tinja nyökkää toiselta laidalta.
"Eikö sun pitänyt tänä vuonna viedä se arvosteltavaksi?"
"Juu, ainakin sinne kouluhevosten ja yleiseen, ehkä kans rotuspesifiin. Ja onhan se hieno, niin ois kiva kyllä kantakirjatakin, mutta vähän huonosti ollut noita näyttelyitä", Nita luettelee eri mahdollisuuksia ja jatkaa.
" - kattelin tossa että sillä olis varmaan ihan hyvät mahdollisuudet niissä pärjätä hyvin, en oo itse vaan ikinä yhtäkään esittänyt. Ja kai sen kanssa pitäisi parit kisat käydä alle, että tottuisi taas matkustusrutiineeihin ja muihin, kun se vähän kaipaa rutiineja".
"Kyllähän se esitettyä saadaan, minä Saksan vuosina esitin muutaman orin niiden kantaan, eli jos et itse halua, voin kyllä esittää sen". Ja niin on päätetty, että Mozard lähtee laatuarvosteltavaksi. Ei ihan vielä, mutta kun ori taas saadaan sopuisaksi matkustusrutiinien ja vieraalla paikalla olon suhteen.

Kilpailutuloksia
Eemeli oli ainoa tällä viikolla kilpailemaan päässyt ratsastaja, ensin keskiviikkona matkattiin Telpenandeen koulukilpailuihin kolmen ratsun voimin. Lisää kouluratakokemusta tarvitsevat Lohis ja Lasse, joka tällä kertaa pitänyt kengät jalassaan, sekä myyntihevonen Nestori. Nestori oli ilmoitettu kokeilemaan sen ensimmäisiä kilpailuja melkein heti ruunan saavuttua tallille, mikä osoittautui kuitenkin myynnin kannalta tarpeettomaksi, kun hevonen oli varattu uuteen kotiin jo ennen virallisen myynti-ilmoituksen laittamista. Ostajan kanssa sovittiin, että Nestori kilpailee Ilvessuolta käsin ne kaksi kilpailua, joihin se on jo ehditty ilmoittaa ja on sen jälkeen vapaa muuttamaan uuteen kotiin.

Koulukilpailuiden ensimmäinen luokka meni koko porukalla varsin keskinkertaisesti, ei mitään isoja virheitä, mutta sijoille asti eivät suoritukset riittäneet. Toisessa luokassa Eemeli sekoitti radan ensimmäisen ratsun Lohiksen kanssa ja päätyi epämääräisten teiden vuoksi luokan häntäpäähän, mutta Nestori ja Lasse jatkoivat tasaista keskitason suorittamista.

Sunnuntaina Lasse vaihtui Dumleen, mutta Adinan kenttäkilpailuihin matkustettiin muuten samalla kokoonpanolla. Kaikki hevoset olivat huipputerässä Adinassa, ja ruusukkeita saikin päivän päätteeksi tuoda kotiin yhtä paljon kuin hevosia. Eemeli ja Dumle johtivat CIC2 -luokkaa pitkään koulu- ja esteosuuden jälkeen Lohiksen ollessa kolmantenaHo. Ratkaisevilla maastoesteillä pieni hitaus työnsi Dumlen luokan toiselle sijalle, mutta eteen onnistui kiilaamaan vain Eemeli Lohiksella. Nestorin luokassa ruuna oli koulun jälkeen luokkansa toisena. Esteillä ruuna ori alas pari puomia huolimattomuusvirheiden takia, mutta maastoesteiden luokan paras suoritus nosti ratsukon takaisin toiselle sijalle kokonaistuloksissa

Tiineystarkastuksia

Tänä kesänä on astutettu huimat viisi tammaa, suunnitelmana myydä kaksi ensi kesänä syntyvistä tulokkaista. Näistä tammoista Mozardilla astutetulla Ruusalla oli torstaina vasta ensimmäinen tiineystarkastus, jossa tamma todettiin onnistuneesti tiineeksi yhden sikiön kanssa. Tämä oli helpotus, koska viime vuonna tamma aloitti kaksosraskaudella. Onneksi tuolloin kaikki sujui hyvin, ja lopulta tänä kesänä meille syntyi ihastuttava Hede.

Hollyllä oli jo toinen tiineystarkastus, aiemmin kesällä päistärikön tiineys oli keskeytynyt ensimmäisen tiineystarkastuksen jälkeen, joten nyt toivottiin parempaa onnea. Orikin oli vaihtunut välissä, kun edellinen ulkopuolinen ori oli saatavilla vain alkukesän. Tällä kertaa Holly siemennettiin Hirviöllä ja ainakin toistaiseksi menestyksellisesti tamman ollessa edelleen tiine.

Touko- ja kesäkuun aikana astutetuilla Ässällä, Viivillä ja Oonalla oli kaikilla jo kolmas tiineystarkastus ja ensimmäistä kertaa saatiin myös ennuste tulevien varsojen sukupuolista. Ässällä ja Oonalla tähän oli juuri sopiva aika, Viivin kanssa saatiin arvio, mutta eläinlääkäri myönsi olevansa epävarmempi kuin kahden muun tamman kohdalla. Varsaa Denniksestä kantava Oona kantaa erittäin todennäköisesti tammavarsaa, samoin kuin Pasilla astutettu Ässä, jonka varsan sukupuolesta eläinlääkäri oli lähes varma. Viivin, joka on Oonan tavoin astutettu Denniksellä. varsa oli ainoa oriksi arveltu. Omaan talliin on suunniteltu jääväksi Ässän ja Hollyn varsoja, Ruusan varsa menee melko varmasti myyntiin. Denniksen varsoista kotiin halutaan jättää toinen, todennäköisesti Viivin varsa, koska Oonan jälkeläinen Rubie on jäämässä kotitalliin jo tältä vuodelta. Todennäköinen ori myös vahvistaa tätä päätöstä.

Iinan yllätysvarsominen

Iinan laskettu aika oli vasta parin viikon päässä, eikä tamma ollut juurikaan näyttänyt vielä varsomisen merkkejä, mutta se oli kaiken varalta alettu ottaa jo öiksi sisälle täydeltä tammavarsalaitumelta. Suurempaa yötarkkailua tamma ei saanut vielä osakseen, koska viime vuonna tamma näytti varsomisen merkit varsin selkeästi ennen varsomista. Tämä vuosi oli kuitenkin verrattain varsin erilainen, koska maanantain aamun tunteina aamutallia tekemään saapunut Leo löysi Iinan karsinasta paitsi Iinan, myös pienen ruskean varsamytyn. Pirteäksi ja terveeksi osoittautunut sievä tammavarsa on ainoa tämän vuoden varsoista, jonka ei suunnitella jäävän kokonaan Ilvessuon omistukseen. Varsa jää kyllä Ilvessuolle, mutta sukunsa vuoksi se on melkoinen tulevaisuuden toivo kenttähevoseksi ja siksi puolet pienen hopeanruunikon omistajuudesta on jo varattu Eemelille.

Iinan varsa Poppy.

Kommentit

Suositut tekstit